זרעי הפרג, בדומה לזרעי השומשום והפשתן, עשירים בשמן! ב-100 גרם פרג יש כ-450 קלוריות כשקרוב למחציתן מקורן משמן. אבל יש גם שפע של דברים טובים - זרעי הפרג עשירים מאוד בסידן, מכילים כ-1,500 מ"ג סידן, ובנוסף מכילים רמות גבוהות של אשלגן, אבץ, מגנזיום, זרחן וויטמיני B.
זרעי הפרג היוו סמל של כבוד ושפע בימי קדם. השרף שלהם נמצא בקבריהם של הפרעונים המצריים שהכינו מהפרג תרופות להשקטת כאבים ולהרגעה. ביוון העתיקה הכינו תמצית של פרגים עם אלכוהול לריפוי פצעים.
יהודי תימן היו מכינים מהזרעים תה למניעת נדודי שינה. יהודי אלג'יר היו כותשים את הזרעים, מערבבים במי תפוז או יסמין ומכינים מהעיסה תחבושות להנחה על הראש כתרופה לכאבי ראש, ואילו יהודי מרוקו השתמשו בפרג לטיפול בילדים קטנים שהתקשו לישון. ניתן לראות כי המכנה המשותף לשימוש בפרג היה הרגעה והשריית שינה טובה.
טעמו של הפרג מעט אגוזי ולכן מתאים לשלבו במזונות רבים. אם הנכם מחובבי הפרג, נסו לשלבו כתבלין בסלטים, פשטידות, כחומר עיבוי לרטבים וכמובן בשייקים בזכות העובדה שהוא יכול להעניק מרקם סמיך וטעם אגוזי.
את זרעי הפרג מומלץ לקנות שלמים ולטחון לבד במקום הקניה או בבית ולשמור בכלי סגור היטב במקפיא (מה שימנע התחמצנות מהירה של הזרעים). מומלץ לקנות בחנות תבלינים, שם התחלופה גבוהה ויש סיכוי גבוה יותר לפרג טרי ללא טעמי לוואי. אם הפרג מר מאוד, סימן שאינו טרי.
וכעת...מתכונים נחמדים לשילוב פרג: *עוגיות פרג שוקולד לפורים*
חומרים: כוס (250 מ"ל) חלב (או חלב שקדים)
3 כפות שמן קוקוס
1 גרידה מתפוז גדול, שטוף ומיובש (אופציונאלי)
כוס וחצי (180 גרם) פרג טחון טרי
1/3 כוס+1 כף (80 גרם) סוכר חום כהה
2 כפות טחינה גולמית, טחינת שקדים או חמאת בוטנים לחומרים היבשים:
1 כוס (140 גרם) קמח כוסמין לבן, מנופה
1/2 כפית סודה לשתייה
1 כפית אבקת אפיה
קורט מלח
150 גרם שוקולד מריר קצוץ גס- עדיף 70-85%
קקאו לזרייה מעל: 50-30 גרם פרג טחון
אופן ההכנה: מחממים בסיר בינוני חלב, שמן קוקוס וגרירת תפוז עד רתיחה עדינה.
מוסיפים פרג טחון וסוכר, מנמיכים מעט את הלהבה ומבשלים חמש דקות תוך ערבוב מתמיד ועל בעבוע חלש.
מכבים את האש (לא כל החלב ייספג בפרג- התערובת שתתקבל תהיה לחה מאוד).
מוסיפים טחינה גולמית, מערבבים ומצננים 20 דקות, לפחות.
מנפים לקערית את כל החומרים היבשים (מלבד השוקולד). מוסיפים אותם לתערובת החלב-פרג, ומערבבים מעט. מוסיפים שוקולד קצוץ, מערבבים מעט.
מכסים בניילון נצמד ומעבירים למקרר לשעה לפחות- עדיף ללילה.
מחממים תנור ל- 170 מעלות ומרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.
מגלגלים לכדורים קטנים (בגודל של אגוז מלך), מניחים במרווחים זה מזה, זורים פרג טחון ואופים 10 דקות. מצננים בתבנית ושומרים בקופסא אטומה.
פשוט, טעים, מקורי ובריא!!
**שייק פשוט ונפלא לאוהבי הפרג**:
כף פרג טחון
בננה
כף ג'וגי ברי- לא חובה
תמר
כוס מים/ חלב שקדים (אם סמיך מדי מוסיפים עוד רבע כוס מים).
הכל לבלנדר.
מקבלים שייק טעים!
ומה אחרי שאוכלים פרג??
מציצים במראה, מחייכים, ומוודאים שלא נותרו עדויות מביכות בין השיניים.
*****